Jumlah Followers can kill your talent... really ?


I terpanggil untuk buat post ni.. so Just now I scrolled my facebook and read almost like 2 hours only for the timeline.. people were talking about their activities and stuff.. hmmph.. i baca and scrolls lagi suddenly terbaca satu post mengenai influencers.... tak boleh gelar influencers kalau tak ada 25k followers ke atas... erk really ? so sad to know this.. because of the total followers.. jadi memang ramai akan mula beli followers... ramai akan buat benda bodoh semata-mata nak viral cepat... bila viral cepat then only clients ke brands ke sanggup bayar mereka sebab nak likes yang banyak semata-mata...

back then when I was blogging... I tak pernah terfikir nak benda free nak followers... I was like i beli je barang - join contest... and then i wrote about the stuff I like dalam my blog..  i pun tak pernah apply adsense.. just upload, publish semua in my blog and youtube.. tak pernah terfikir sampai sekarang ni... so memang quite challenging bila sekarang TOTAL FOLLOWERS TOTAL LIKES determine your life.. nasib baik lah jadi engineer tak perlu jadi famous kalau tak habis la... macam mana lah anak bini mereka nak makan kan...

Its just that entahlah.. blogging was fun once upon a time ago.. no push push.. no stress.. i wrote in my blog non stop until clients minta pv minta macam-macam before hire me to do a write up for them.. now my writing like no longer genuine... obviously bila berbayar we cannot cakap buruk-buruk for the products.. mesti nak kena cakap baik baik je.. thats why la very hard la sounds like you are the promoter for their products... sounds like you kena jual product mereka.. no longer genuine...
i believe kenapa ada yang cakap (influencers ruined everything) of course they enjoyed it because they got free products got payment some more... :( they got the privileged... the genuine bila yang membeli pakai duit sendiri and they love the products they write a nice review, pros and cons.. but wait ada je yang komen without tapis even berbayar okey !

When the privileges dapatkan mereka of course la ramai yang nak jadi famous jadi popular macam cendawan tumbuh selepas dihujankan... lucky for those yang banyak duit, yang kaya.. people already follow them because most of us memang suka tengok lifestyle orang kaya.. they got so many stuff to show to us.. gittewh... yang tak kaya macam mana.. tengok je la..  hahaha... what about yang beli followers.. i believe ramai dah blogger terpaksa buat benda benda tu semua... we need stuff juga for our blog contents.. but to be fair most of clients need Instagram engangements too..  nak tak nak kena juga buat 1 blog + 1 ig post.. meanwhile the igselebs they only post 1 photo just a simple caption.. and the blogger buat content like tak tidur.. just to explain the details for their brand... hmmph so pressure a bit right...

So the thing is i became like less and less nak ke sana ke sini just to support brand that only need influencers with high amount meanwhile yang tulis bagai tiada masa dengan anak anak dapat non paid and free product yang sometimes tak guna pun...

You think I'm wrong leave your comment if you think so ?

xoxo


2 comments :

  1. kan.... but bagi kak Liez yang biasa-biasa je ni tak terfikir pun nak beli walaupun ada gak tergerak dalam hati maybe tak dapat that job because of my follower yg ciput tu. kak liez percaya rezeki tu dah tertulis dan ada, cuma tak sama macam org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih tengok nowadays.. tu la betul ada rezeki lain.. i hope bukan jadi instafamous macam ni.. :( asyik nak kena impress orang je. :(

      Delete

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com