Resolusi tahun baru 2019 ?



I punya resolusi, impian memang banyak.. tapi mampukah nak kejar semua impian tu ? Tahun 2018 ni banyak suka dan duka telah I lalui. Sebagai seorang wanita yang akan masuk umur 29 tahun 2019 ni macam-macam I alami, macam-macam orang I jumpa, macam-macam kegembiraan, macam-macam lah hee..

2018 tahun yang banyak pahit dan manis.. terutamanya anak-anak yang semakin membesar, tahun 2019 dah masuk darjah satu, tengok parents lain pergh macam-macam dorang nak anak dorang jadi number 1 jadi the best... but me as a mom tengah struggling nak anak I menghadapi kehidupan, menghadapi vac pusher haha walaupun fully vacc.. you knew why I jadi cenderung dengan vac ni sebab macam-macam berlaku dekat anak sulung I dalam tempoh dia membesar... tak tahu nak refer pada siapa time tu, mesti denial je memanjang.. bagi I tak semua orang lalui apa yang I lalui tapi ada yang lalui apa I lalui.. rupanya aefi is real... nobody explained dekat I apa itu gpfk sebab yerlah being a new mom waktu umur considered masih muda... nasib baik wujud manusia yang masih concerned, well-explained... jadi seorang emak waktu muda bukan senang sebab banyak nak kena belajar.. nak cari orang boleh dipercayai pun payah... nak hantar anak dekat taska bayar murah orang abaikan, nak bayar mahal kos pula cukup-cukup makan jer.. haha..  berbeza sangat dengan anak pertama dengan kedua... anak pertama bawah 6 tahun berapa banyak kali masuk emergency ward dan warded, I is serik... anak kedua Alhamdulillah tak sebanyak si sulung rasanya sekali je itu pun sebab jatuh meja LOL....  tapi bukan jangkitan seriouslah... tu yang masa setiap kali appt .. D pernah tanya anak kedua tak ada ke jadi macam si sulung.. I cakap Alhamdulillah setakat ni tiada apa-apa yang serious.. see.... sebab I skip several V.. sebab I kesian tengok anak terpaksa tanggung...

dah orang pun dok tertanya-tanya bila nak dapat anak ketiga ? haha. I okay je nak anak ketiga as long as tolong bayarkan insurans untuk anak I boleh tak ? sebab I tak plan tak nak vac atau vit k anak I and also tak planning nak beranak dekat hospital, suddenly I prefer homebirth, yerlah dah kalau orang di sepital pun layan patient macam nak tak nak, orang dok kata kalau nak layanan sedap pergi swasta... hahaha baru I tahu rupanya 'being a patient yang berada di gov sepital don't deserve to have layanan baik.' bagi I layanan baik tak semestinya mandikan, bersihkan, tukar cadar and so on, layanan baik tu is subjektif... but I know several je yang tak okay, ada je yang okay as long as not tak hadap Mak KICKNah and also doknieeeneyiii tu haha... easy je.. bagi I dapat orang baik tu adalah rezeki...

Resolusi 2019 ni banyak I nak buat tapi bila tengok banyak letusan gunung berapi semakin aktif cuma satu sahaja diminda ku adakah sempat nak melakukan semua impian.. sudahlah jiwa masih keduniaan sanggup ambil job bayaran murah serendah RM50 untuk tari menari bagai.. so sad kan, bayaran murah pun sanggup buat nampak sangat kais pagi makan pagi kais petang makan petang tapi bayaran semurah tu pun bukan dapat on the spot tapi tunggulah 2-3-5-6 bulan itu pun kalau tak remind lambat-lambat je bayarkan.. tapi nasib baik ada yang jenis prihatin kan haritu siap kerja haritu juga bayar.. Alhamdulillah...

Okay back to resolusi 2019 lagi... hmmph entahlah... benda yang pertama ialah nak habiskan PTPTN sebab tinggal lagi RM2ribu je.. dari pinjaman RM24ribu... lepas tu bila dah habis hutang, duit elaun I terima tiap-tiap bulan dari Mr H akan I simpan RM50 bank I RM50 TH anak-anak I... lepas tu I nak cuba buat video tutorial kecantikan kalau boleh sebulan tu adalah 1-2 video dari tak ada langsung.. Lepas tu kalau ada rezeki job dari blog dan sosial media, nak beli emas 916 1g.. kalau boleh 1 bulan 1 gram... Amiiinnnn...

Untuk anak-anak I pula... I fikir malam-malam nak mereka ni siapkan kerja sekolah tapi tengok gaya macam pack je masa untuk anak sulung I tu... huhuh... semoga jadi anak yang soleh, berilmu dan bijaksana lah.. dah dapat ilmu tu sebarkan kebaikan dan jangan bongkak dengan ilmu yang ada... Mama dah perati lama dah golongan professional seperti mak kekkkkicknnnnnnnah dengan neninieyniey tu Ya Allah menakutkan penggunaan bahasa macam orang tak berpelajaran... sama lah gang gang mereka tu.. May Allah jauhkan kita jadi macam tu ye wahai anak-anak... heh.. tetiber*

ROMANCE - actually I ni sebenarnya sukakan benda yang romantik mungkin sebab terlayan lebih sangat cerita romantik-romantik ha ha ha.. harapan I Mr H jadi romantik tahap maksima.... ugh.. bila teringat haritu I dating dengan Mr H... rasanya dekat Ikea.. kelakar bila time tengah duduk dekat meja  dalam Ikea tu, dia nampak bunga.. tiba-tiba dok hulur dekat I, yang nah bunga... mula-mula I ingat buang tebiat dah kenapa orang tua ni... hahah haha ha haha... tetiber touchin tengok*

Bila tengok Netflix Series YOU tu pelakon anti-hero as a Joe nampak macam caring gila babi la tapi saiko wei, dia macam tak boleh tengok perempuan tu depending dengan orang yang salah.. yeap betul perempuan tu pun bagi I nampak cam bodo bodo sikit yerlah nama je writer tapi tak boleh baca minda orang...

tengok siri romantik cenggini tengok dia tolong buat itu buat ini bila tengok Mr H pun lebih kurang juga caring nya... rasanya terlebih habis.. at least dia balik tiap tiap malam tolong mandikan anak anak.. haih tiap tiap bulan update juga groceries, kau rasa tak romantik lagi Mr H tak tahu lah ahahhaha... thanks yang.... haih malas nak cerita sangat pasal husband and kids ni... sebab biasalah mesti ada orang dengki nanti.. kena ingat orang perempuan zaman sekarang mostly pantang tengok laki orang ahahhaha... Nauzubillahminzalik !

Gaya hidup pula I nak fokus banyak benda... kalau boleh nak rumah sentiasa kemas bersih dan bebas dari habuk, pergh nasib baik ada Vaccuum baru beli itu pun pakai duit dari blog haritu... murah je tapi Alhamdulillah not bad juga dia punya sucking function...and ada warranty setahun, I tak topup pun extra warranty sebab vacuum tu murah je kalau rosak beli baru tapi I harap dia still functioning sampai 5 tahun onwards..

Eh dah jadi personal thought pula... I kalau boleh tak nak menghadap sosial media sangat sebab entahlah kadang-kadang jadi insecure tengok orang terlampau cantik, langsing, dapat travel sana sini... ugh jealous tau.. sebab I banyak komitmen to handle so memang less TIME nak kejar memacam... heee.. kalau dapat suami kaya macam most of selebritis okay lah juga kan hee... tak pun kahwin dengan royal blood ke, eh tetiber* rasa macam  dalam romance novel electronic - choices - royal wedding pula...  dari jadi waitress sampai lah jadi duchess gitu... tapi ada tak handsome. depa mana nak pandang sangat wanita melayu tulen of course nak yang lagi cantik ala ala doll gituhhh... hahahah sabar laki sendiri pun dah handsome dah.. pekerjaan pun okeylah dapat juga lah makan sekali sehari Alhamdulillah dah...

Banyak sebenarnya Resolution 2019 ni tapi Adelia dah nangis nak susu lah... sabar je la...  nanti lah kalau tetiber rajin nak update lagi I sikit... jarang nak tulis personal stuff nowadays.. banyak pasal beauty and review je kan...


Post a Comment

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com