Berani Tak Nak buat ASB Loan dengan CIMB Bank ?

Berani Tak Nak buat ASB Loan dengan CIMB Bank ?


Baru-baru ni I sempat singgah Cawangan CIMB Bank di Wisma BU 8, I rasa sesiapa yang tinggal di sini mesti akan pergi ke cawangan di sini untuk urusan perbankan atau pun transaksi atau pun nak buat pinjaman. I pergi ke sini ada tujuan iaitu nak ketahui lebih lanjut mengenai ASB LOAN memandangkan tak begitu arif and I am totally noob about this and yes why not I bertanya about this kan untuk future planning. Banyak sebenarnya dalam kepala I nak tahu apa benefits yang I boleh dapat kalau buat loan untuk ASB. Benda paling I takut sekali ialah tertipu je. Haha biasalah I sebagai seorang yang tak begitu arif mengenai hutang memang kena lebih peka la, sebab setakat ni I hanya ada hutang PTPTN je yang tak lama lagi nak habis haha.

Memandangkan beberapa orang dalam ahli keluarga I dah ada buat ASB Loan ni kan.. dorang ni memang rajin sesangatlah tunjuk dividen dorang dalam whastapp.. kononnya dapat merasa lah untung dividen tu kan. biasalah orang bergaji tetap so rasa macam risiko untuk bayar bulan-bulan tu rendah lah sikit. Kita ni dah lah suri rumah gaji sekejap ada sekejap tak ada so nak beri komitmen bayar bulan-bulan tu tak boleh ambil risiko la kan. huhuh.



Jadinya memang pelan nak ambil tahu saja, mana tahu bila anak-anak dah cukup besar dan pandai berdikari, I kemungkinan akan sambung balik kerja yang pernah tinggal lama dulu kala. Dari situ kemungkinan besar nak sambung niat untuk berASB kembali. Pokok pangkalnya memang dah ada akaun ASB pun cuma sekarang ni boleh pula kan buat pinjaman several amount sebagai pokok, lepas tu dapat dividen kan. Hehe dah habis bayar pinjaman tu pokok dapat dividen pun dapatkan.

Disebabkan masih buntu mengenai ASB Loan ni jadinya dah alang-alang nampak Bank CIMB area Bandar Utama ni jadi singgahlah ku harapkan pertanyaan mengenai benda ni takkan mengambil masa yang lama. Harap dalam 10 minit tu je la. Macam biasa kena la pergi bertanya dahulu kan dekat area Customer Service dan adalah staff wanita yang melayan kebuntuan ku mengenai ASB Loan dengan CIMB ni.

Sebenarnya kan masa I study sedikit mengenai ASB ni siap ada Hukum lagi memang banyak perdebatan, tapi I dengar cerita yang pihak Majlis Fatwa Kebangsaan menetapkan hukum HARUS untuk simpanan ASB.

Sebelum I tahu mengenai ASB loan ni, I dah memang menyimpan dalam ASB sejak I studied diploma lagi. Tapi tak de buat loan la, Just buat simpanan secara asas sahaja. Dan yes, I buka juga ASB untuk anak lelaki I. I masuk semua duit raya dia dalam tu. Lama juga lah sampai 5 tahun dalam tu. Tapi haritu terpaksa keluarkan sebab nak bantu saudara sakit bayar perubatan dia. Lepas dikeluarkan okay juga ada juga la diveden nya.. Hehe.

Dan rumah yang we all beli pun guna simpanan ASB untuk topup depo. So far rasa macam berbaloi lah juga tu sebab I begitu curious mengenai ASB Loan dengan CIMB ni cuma at the moment kena ada komited atau komitmen kalau nak teruskan pinjaman ni.


Jadi inilah jadual pembayaran pembiayaan bertempoh-i Dijamin oleh sijil ASB/ASB2 yang diberikan kepada I di servis pelanggan CIMB cawangan Wisma BU 8 ni. Staff memang beri kerjasama dan sangat membantu sanggup explained secara terperinci mengenai ASB Loan ni. Ingatkan nak 10 minit sahaja tapi tu la disebabkan curious macam-macam I tanya. Huhuh. Sampaikan staff tak tahu lagi nak explained dia serahkan I pada rakan kerja yang lebih pakar mengenai ASB loan ni.

Macam-macam jugalah dia tanya I, Dia explained sikit demi sedikit mengenai ASB loan ni sampai satu tahap dia tanya mengenai informasi diri sendiri terus I rasa macam not at this time, I masih nak fikir dahulu komitmen sama ada mampu ke tak nak bayar bulan-bulan dengan amaun yang rendah tapi masa pinjaman yang lama. Rasa macam lama pula berhutangkan tu yang I fikir I sticked to the plan untuk masukkan sahaja duit pada bila-bila masa bila ada rezeki tanpa berhutang. Apa pun terima kasih pada staff CIMB Customer Services di Wisma BU8 ni sebab sudi melayan customers yang kurang arif mengenai pinjaman ASB ni.

My THOUGHT about Cawangan CIMB Bank di Wisma BU 8

First thought, rasa macam seram sejuk bila sampai ke Cawangan CIMB Bank di Wisma BU 8, lebih-lebih lagi nak bertanyakan mengenai ASB Loan which is I'm still thinking about the doubts. So far, I rasa the staff quite great in helping, ambil masa juga to explained about my doubts mengenai ASB Loan, the staff greeted me well and pada masa yang sama dapat juga membantu customers lain yang datang I meant like she can handle several people la at the same time tanpa left me clueless at all.

Lepas staff on the customer services explained a lot about it macam mana nak bayar every months macam mana calculate dividen semua tu I still I still don't get the point. But at that time like I said ada customers lain are waiting then I think I should leave la but well she doesn't let me go with nothing yet. She passed me with another staff lelaki yang pro about this ASB loan. Okay from there, the male staff macam breaking the ice.

Dia macam nak sangat I buka ASB loan on that time, he explained about ASB loan, then macam-macam soalan pula dia tanya dekat I because I cakap I seorang yang bekerja sendiri and untuk buka ASB loan ni kena ada komitmen yang betul-betul kena komited, let's say kena bayar every months, the male staff suggested loan yang panjang which is every month tak perlu bayar dalam price yang tinggi, for me the male staff quite helpful cuma I dislike when he asked too much personal staff maybe he tried to break the ice because I terlampau banyak soalan mengenai ASB loan.

I believe the male staff almost losing control ha ha but he handled it with professionalism and that time I quite rimas a bit when he tried to figure me out what I do, what's my profession, about my salary and so on, maybe he wants to know whether I layak or not untuk buat ASB loan, I think it is a basic things kan kalau nak promote ASB loan kan. Then after the male staff persoalkan about me pula, I believe time tu I need to go sebab I couldn't tahan lagi. I tak nak he figured out lagi because niat I datang situ hanya nak ada ilmu sedikit mengenai ASB loan but I don't want to dedah anything yet about myself. Then I left him and the location by saying goodbye and thanks, later he asked for my card at least he said he could rang me if he interested to buy stuff from me because I told him that I'm selling beauty stuff.

I rated the staff really good in handling customers, very good in giving information, really great in answering my questions/inquiries, a bit patient with my questions and almost losing control juga, the manners okay they well-greeted me but cuma their curiosity in breaking the ice about what I do tu sangat merimaskan sedikit. Overall, I would likely have said they are good in handling customers.

Apa pun kalau you all perlukan bantuan/maklumat mengenai ASB Loan I can suggest you to call Mr Afiq at 013-7169737
www.syafierayamin.com