Dengki ke tu ?



Baru-baru ni ada yang mula tegur aku, so far kena tegur tu usually kalau benda tu kita betul-betul buat salah tanpa alasan selalunya aku akan terima dengan positif tapi yang ini dah la tegur macam kita buat kesalahan yang besar macam bunuh orang kan.

Ceritanya ada orang cakap kalau pergi events jangan bawa anak suruh orang lain jaga, ( refer mana-mana bloggers yang bajet da good good ) what the fuck guys ? Aku kalau pergi events aku akan tanya PR tu sama ada boleh bawa anak atau tidak, kalau PR cakap boleh, aku bawa je la, kalau PR Cakap tak boleh aku tak bawalah kan, so far kalau PR tak bagi bawa aku suruh laki aku la jaga, dia hantar kan aku pergi events tu dia tak de la join atau makan kat situ, lagi pun kalau laki aku jadi plus one kadang-kadang tak pun dia nak ambil sangat goodie bag provided sangat pun unless pergi event yang tak berbayar PR tu expected too many things la kan.. rimas siot orang macam ni.

Lagi satu kan, bad time punctuality aku rasa bukan aku sorang ( aku yakin korang yang bising bad time management orang lain pun macam ni juga ) - yang ada masalah ni kadang-kadang terpaksa hadap masalah macam ni,  kadang-kadang terlambat sikit sebab kita ada urusan last minute terpaksa diselesaikan, benda yang expect unexpected kan at least kita bagitau lah instead of berdiam diri kan. So far aku benda tu bukan bad isu pun cuma yang bad isu orang yang tak ada kena mengena yang jadi kaki penyibuk urusan orang lain. Pergh nasib baik lah aku jenis post kerja korang (yang tak berbayar tu/ bayar ciput) tu secepat mungkin dari aku tangguh sampai setahun kan.

Yang penting aku usaha buat kerja secepat mungkin bukan yang dah famous amos tapi tak buat post kan tapi ambil job bebanyak lepas tu tak mampu nak siapkan, lepas tu cari kesalahan orang lain macam sial doh, eh tiba-tiba mulut jahat pula kan aku.

Maaf kepada yang berkenaan, aku tak kacau life korang minta duit korang kasi aku makan okey so jangan nak jealous sangat dengan aku ni.

Apapasal aku nak takut orang nak kasi JOB or taknak kasi aku JOB itu hak masing-masinglah, janji aku punya engangement better, aku promot produk kau kaw-kaw bila kau bayar aku. Sekarang ni kau tak bayar tapi kau nak aku buat task kau macam kau bayar promoter kan ?

Aku percaya pada rezeki Allah bagi. Kalau itu bukan rezeki aku tak payahlah aku atau orang lain nak meroyan. Kalau itu rezeki aku pun ada juga orang lain nak meroyan. What the fish kan ?

Aku jadi promoter dengan guardian or watsons pun bolehlah dapat RM800 -RM1200 sebulan kan. Haha. Eh kau bising-bising pulak kan.

p/s : Selalunya orang dengki bila kau punya prestasi kerja sangat bagus, buat kerja ikut due date, lepas tu dia akan mencari salah yang kecil sangat dia cerita dekat orang lain dia perbesarkan lagi cerita dia supaya dia dapat kawan back up. Eh sama sama jadi syaitanirojim.

Rezeki orang lain jangan dengki, sama sama nak mencari rezeki yang baik supaya perangai jadi baik. 🌸

Lainlah kalau kau memang jenis nak job tu sensorang, tamak dan seorang freeloader. Sekian.


Ceramah dari syafierayamin.com

#Syafiera now #Celupar already 😱
www.syafierayamin.com