Salahkah aku menjadi suri rumah sepenuh masa ?

8/06/2012 04:21:00 PM


Entry kali ni memang aku nak tekankan sebab terlalu ramai orang yang bising kenapa aku tak bekerja tolong suami carikan duit semua tuh. Especially some of people yang ade related with me- suruh bekerja, mentang-mentanglah kerja dengan government and then nak berlagak ? tett#
Bukan I tak nak bekerja tapi memang nak sangat-sangat memandangkan I ada diploma. But at this moment my husband disallowed me to go for work because I'm pregnant lah Maam ! He's worried if something happens to me and nanti I akan susahkan company yang I bekerja.
But I don't think that's a big issue because I tengok pregnant women lain relax je bekerja walaupun dah sarat. I ni yang sarat pun masih boleh buat kerja-kerja berat kat rumah and I live alone if my husband pegi kerja. I boleh angkat air panas dalam periuk yang berat tu lagi sorang-sorang. Haha lebih-lebih lagi dah how many weeks left for MY BIG DAY dah. I ni lately suka mandi air panas sebab air sejuk macam dah tak sesuai dah for my body. I mandi air sejuk badan jadi macam kejang especially baby pun nak mengeras sekali dalam perut ni. So I mandi air panas je la.
And from my point of view, my husband punya kerja pun tak de la keje macam orang buruh - dia keje kat R&D kat satu company depan Highland towers tu, so OK la dapat hasil tiap bulan cukup bagi I makan sedap-sedap tiap hari, beli pakaian cantik-cantik, dapat tinggal dalam rumah yang selesa. Sebenarnya itu pun sudah memadai dan dapat simpan duit berjuta-juta berbillion-billion. Yang paling penting rezeki yang kami dapat rezeki HALAL ! I pun tak tahu apa pasal perempuan yang bekerja di luar sana macam pandang rendah pada wanita yang duduk rumah jadi suri rumah.- Boleh lagi ada orang cakap I duduk rumah habiskan BERAS je, padahal I beli beras 5 kg tahan sampai 3-4 bulan kot. I bukannya minat makan nasi pon.
What I really hate bila ada orang baik hati nak kasi I duit but orang cakap tak baik menolak - sometimes I tolak because I masih ada wang yang banyak dalam bank. I rasa better you sedekahkan pada orang yang lebih memerlukan. Lagi banyak PAHALA anda di situ.
The reasons why too many people macam kasihan kat I sebab I pakai kereta sorong je, ramai bising suami kerja besar taraf manager pun pakai kereta sorong. Terasa dol aku ni. Apalah salah kereta sorong tu, aku naik kereta tu sampai beratus KM perjalanan masih OK je.. Siap boleh naik bukit tinggi yang tinggi-tinggi lagi-
Ada beberapa persoalan yang bermain di minda aku :-
Kalau orang kerja pangkat tinggi2 wajib ke pakai kereta mewah-mewah ?
Kalau orang yang banyak duit perlukah habiskan duit tu untuk berlagak semata-mata ?
Memang banyak persoalan yang berlegar-legar dalam pemikiran aku ni :
Seolah-olah manusia ni tak cukup dan bersyukur dengan apa yang diaorang dah ada.
Aku nak ngumpat sikit pasal sorang manusia nie.
Iphone 4 dah ada, lepas tu Iphone 5 nak keluar- dia nak beli lagi - Aku rasa banyak betul Iphone dialah, tapi aku tengok end up pun iphone tu dia jual lagi murah dari dengan harga yang dia beli- What the point la beli benda-benda macam ni setakat nak berlagak and menunjuk2 to kaum kerabat dia. Bagi aku benda-benda macam ni has NO VALUE at all. Gadgets ni kalau 10 tahun akan datang kemungkinan besar harga drops sampai RM 4 pun boleh. Hahaha.
Aku paling PROUD with my husband- dia hanya pakai HP COkia je- dah nak dekat 10 tahun aku rasa HP dia tu, He doesn't care pun benda benda canggih ni walaupun dia boleh create his own software application.
Kadang-kadang aku ni pun teringin juga nak merasa hidup betul-betul MEWAH macam segelintir manusia yang pandang rendah kat aku nie. Semua benda dorang ado sampaikan dorang tak tahu nak buat apa dengan benda apa yang dorang ado tu, Buat semak je otak.
Tapi bila aku fikirkan balik - aku mampu je nak beli semua benda tu cuma aku tak nak membazir duit aku je - Aku rasa duit banyak lebih bagus dari harta yang useless banyak - unless harta yang korang ada tu ( Tanah Atau Rumah ) Itu memang very WORTH !
And biarlah hidup secara besederhana- Aku tak perlukan kereta MEWAH pun sebab aku tahu KAU SUSAH nak SELAMAT - hati kau Asyik tak tenang je sebab kau takut orang curi ko punya SPOT RIMM. Kau akan jadi terlalu risau dengan barang-barang MAHAL kau yang tak ada values langsung. Sampai kau jadi tak aman kalau kau pergi mana-mana.
1 Perkara yang paling aku tak suka ialah BERHUTANG- setakat ni Alhamdulillah hutang pun tak banyak- and paling aku suka Ayat bapak mertua aku-
Biarlah aku MATI - Aku bukannya Ada HUTANG pun
Kalau korang nak tahu jadi suri rumah adalah perkara yang terbaik pernah aku rasai :
* Makan minum keluarga aku tak pernah Missed.
* Pakaian semua di jamin bersih - Habuk dalam rumah pun tak ada.
* Kalau suami balik pun dia tak pressure tengok rumah cam syurga. ( Sampai aku minta tolong sapu dia boleh cakap bukan ada habuk pon )
* Dia pernah cakap kalau dekat rumah ada orang jaga so dia tak risau.
* Aku rasa aku lebih di sayangi oleh si husband tu.

Tapi aku ni selalu cakap Nak kerja nak kerja nak kerja-
Bukan sebab apa sebab aku ni kan mudah bosan kalau duduk rumah je. Tapi punyalah baik si husband aku ni sanggup bawa aku jalan-jalan tiap minggu. Haha. Walaupun dia penat balik kerja aku nak g makan Snogurt pun dia pergi bawa- aku tak tahulah mungkin time aku pregnant ni jer kot - tak juga before aku pregnant pun dia bawa je. Tapi dia paling risau kalau aku tak makan 1 hari.
Aku kadang-kadang bila fikir balik ada juga orang sayangkan aku sangat-sangat. Tapi kenapalah perasaan bersyukur aku ni tak banyak.
Ada orang siap kena bunuh ngan laki sendiri time pregnant lak tu.
Alhamdulillah aku dapat seorang insan yang betul-betul sayangkan aku, termasuk mak ngan abah. terima kasih kerana menjaga dan menyayangi aku. :)

You Might Also Like

Google+ Followers

Blog Followers

Penjual Shaklee

Penjual Shaklee