Ketagih Kopi dari Ipoh buat I tak boleh tidur then kena serangan panik (Panic Attack)



Ketagihan dengan kopi dari ipoh telah melanda diriku.. pantang nampak je kopi tu dekat rak atas microwave mesti cepat-cepat aku capai then buka serbuk kopi tu sambil tuang air panas ke dalam cawan yang berisi kopi dari Ipoh tu membuatkan aku rasa puas hati dengan bunyi air yang mengalir dan aroma kopi yang semakin kuat harumannya..  tapi tu la cara pengambilan aku kemungkinan besar salah kot.. aku pun tak tahu walaupun aku seorang stay-at-home mom... waktu tidur tu aku main langgar je.. bangun pukul 6-7 pagi untuk setelkan anak-anak ke sekolah.. then lepas dorang dah pergi sekolah aku tak boleh tidur lagi, aku kena setelkan hal anak-anak kucing pula.. kena bersihkan cat cage dorang.. percayalah you all, aku ni kalau tak setelkan semua benda benda ni aku boleh jadi DOWN.. aku boleh jadi stress. aku tak suka tengok kucing kucing ni dipenuhi dengan taik taik dorang... memandangkan dorang ni main suka-suka je nak melepas merata-rata, sudah !

Lepas dah setelkan urusan masing-masing.. sudah tentu aku tiba-tiba jadi clueless nak buat apa next.. kalau minda aku terasa kosong.. aku kemungkinan akan tidur terus.. aku malas dah nak fikir... walaupun aku ada blog yang tertunggak.. sebab kalau aku menghadap blog aku.. belum tentu ada idea nak naik untuk aku menaip.. teruk gila aku punya 'brain yang umur 30 tahun' sekarang ni, macam tak berfungsi dengan baik.. adakah aku yang silap sebab sekarang aku tak banyak buat benda berguna untuk otak aku.. kadang-kadang simple math pun aku tak boleh nak solve.. aku guna kalkulator walaupun 2+9. Ya Allah mungkin aku jarang membaca AlQuran hari-hari... makanan untuk minda.. sebab terlampau rakus menghadap facebook dan instagram melihat kekayaan dan kemewahan orang lain yang duduk asyik mengejar duniawi... Aku rasa aku perlu terhadkan penggunaan aku dengan gajet.. aku perasan kerana benda ni lah yang buat aku jauh dengan anak-anak, jauh dengan suami walaupun ada depan mata. :( Allahu...

Jap back to the main tittle... pasal kopi dari Ipoh ni.. macam I cakap bila terlampau ketagih kadang-kadang kalau I tak limitkan, ada sampai 3 sachets I boleh ambil sehari... pernah satu ketika lalu, aku ambil sebelum tidur.. tiba-tiba tak boleh tidur sampai lah waktu Subuh... cuba tutup mata tapi tak boleh.. aku mula buat benda lain.. aku main game, tengok Netflix, main likes likes dalam Instagram.. like gambar orang... tak boleh tidur sampai lah anak nak ke sekolah.. tapi time tu badan rasa letih penat gila... nak tak nak waktu anak ke sekolah I kena juga prepare masak breakfast untuk mereka... walaupun time tu dah boleh rasa sesak kat dada, nak bernafas secara normal pun tak boleh.. deep breathe macam tersekat tak masuk udara ke dalam paru-paru.. time tu baring pun tak kena, duduk pun tak kena.. mata dah terkebil-kebil... rasa macam roh nak keluar dari jasad ni tapi tu la.. cuba tarik nafas lagi sekali tak lepas... seksa tu Allah je tahu.. aku memang tak pergi klinik dah, sebab pernah kena serangan panik ni tahun lepas... doktor kat KK pun tak boleh buat apa.. satu je soalan doktor tu dekat aku, awak tak tidur ya ? Huhuhuh... ye memang tak boleh tidur..

Tapi tak tahu kenapa terjadi lagi sekali tahun ni.. memang teruk rasanya... memang aku kena kurangkan minum kopi tak pun ambil waktu breakfast.. jangan ambil waktu malam...  susah kan nak kawal apa yang kita nak ambil kadang-kadang.. badan kita pun kita tak boleh nak kawal apatah lagi nak kawal segala-segalanya..

Bila rasa DOWN rasa nak mati je tapi bila nak hadapi kematiaan tu takut kot... sesak dada tak boleh nafas properly tu pun rasa dah seksa... bila fikir balik tak nak aku kena serangan panik ni.. tak sanggup wei kalau tak boleh bernafas dengan betul tersekat sekat.. huuu..

Sekian..


1 comment :

  1. dah lama sangat saya tinggalkan kopi 3 in 1 macam nescafe. perit jugak la nak tinggal kan. huhu

    ReplyDelete

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com