Tak Ada Mood nak Menaip kini melanda diriku.



I dah masuk umur 30 tahun ni makin lama makin tak rajin nak update blog, dulu masa zaman 2011 waktu aktif berblogging pasal pisang pun nak cerita, pasal semut tengah berjalan pun nak cerita, lagi hebat cerita pasal orang pun nak taip kan.. haha lama gila dah blog I ni rasa macam dah nak masuk 10 tahun.. tapi blog ni tetap tempat I nak cerita bab bab sensitif sikit tak pun cerita fantasi I.. tak sangka melalui blog I ni, I ada lah sikit income bulanan tak banyak pun tapi cukuplah nak makan tomyam kat Wan Mat Seafood... dari blog ni juga I banyak menang contest, paling mahal pun percutiaan di Pulau Pangkor Laut dengar cerita nak dekat RM19 ribu juga.. dan pernah juga menang RM2K sebab menaip mengenai produk kecantikan. Hmmph memang banyak kenangan.

Nak tak nak I tak nak terlampau mengikut emosi, baru-baru ni I baru je jalani ujian Bipolar Disorder melalui satu survey tapi tak boleh nak percaya, I rasa memang nak kena pergi hospital mental agaknya. Sebelum I masuk umur 30 tahun ni tak pasti kenapa I rasa sangat over-stress... I spent duit sampai RM1 je dalam ATM bank I. wow.

Bila fikir balik I pun tak pasti dari mana punca I terlalu stress, kadang-kadang rasa nak pecahkan TV, rasa nak ketuk kepala sampai pecah.. sedih tengok diri sendiri. Banyak yang I cuba untuk kurangkan rasa sedih tu.. puncanya pun I tak tahu.. kadang-kadang nak tengok anak sendiri pun I tak mahu.. I cuba kurung diri sendiri dalam bilik tapi tu la I jenis tak boleh terkurung pula tak sampai 10 minit mesti keluar dari bilik.. haha..Tapi bila tengok balik I rasa bila I gembira memang Over-Excited habis kalau sedih sampai ada tahap rasa tak diperlukan, rasa tak berguna, rasa macam nak tinggalkan je dunia ni... I sebenarnya memang tak tahu dekat siapa I nak cuba luahkan perasaan I ni..I cuba cakap dengan suami, mesti dia cakap pergilah cakap dengan Allah, baca quran, berzikir and so on.. to be honest, I've tried tapi tu la... perasaan down tu tetap akan timbul.. Memang I bukan seorang yang baik maybe I deserved to feel that way... Dan I pula bukanlah seorang yang pandai berkomunikasi dengan baik dengan orang lain.. mungkin lepas ni I tak boleh ada sifat berterus-terang.. kena belajar cara talk nicely to people.. kena belajar cara untuk membodek perhaps ?

Kadang-kadang bila I fikirkan balik.. I tengok I rasa I dah cukup segalanya.. ada suami, ada anak, ada rumah, ada kereta.. tak ada hutang belajar dah.. tapi I dont know macam still feel something wrong somewhere....

Memang I akui kalau I terlampau happy memang happy, bersemangat lain macam tapi lepas tu tiba tiba rasa down tu cepat je datang.. memang I stress tengok keadaan diri sendiri.. Nak lagi tekanan yang kena hadapi sebagai seorang mama.. I sangat tertekan tengok parents lain cuba salahkan anak orang lain yang tak ada virus lemah dalam badan anak-anak mereka sebagai penyebar penyakit.. I stress sangat bila melibatkan isu mengenai kanak-kanak.. rasa macam I sebagai seorang mama tak boleh buat pilihan apa yang terbaik untuk anak-anak I.. Betullah orang cakap parenting is hard.. bukan senang jadi seorang mama.. kadang-kadang pernah terlintas dalam kepala I kenapa I kahwin cepat sangat, kenapa I lahirkan anak cepat sangat sampai I tak sempat nak explore dunia ni sebelum ada keluarga sendiri.. persoalan macam ni buat I lagi bertambah stress duduk fikir.. I sayang anak-anak I tapi tu la I cuma tak suka jadi seorang mama yet.. I terlampau mencuba jadi the best tapi ended up I rasa sedih dengan diri sendiri.. sebab tak reti jadi seorang mama yang terbaik.. 

I tak tahu nak luahkan kat siapa I think my own blog is the way I release kan stress I ni.. Bila fikir balik I dah ada macam-macam... cuma I cuma kawal emosi I supaya I sentiasa OKAY..  dan update banyak benda bermanfaat dan ilmu baik-baik dalam blog I supaya dapat jadi saham untuk I di akhirat kelak.. who knows right..

Don't take it serious guys.. this entry hanyalah luahan I je.. I am still fine cuma mood dan kekusutan I kena kacau hasutan syaitan dan iblis je..

Sekian,
Syafiera.





Post a Comment

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com