If I can do it what the hell you can't do it | Ini Bisnes Bukan Propa

Setiap kejayaan pasti ada selok belok, liku-liku hidup yang tiada sesiapa dapat melihat kecuali hanya dilihat apabila seseorang itu telah dikenali di mata dunia. So here I am back to basic and learning once again how to think in critical logic to achieve what I suppose to do once upon a time ago.

Sempoi tapi banyak ilmu yang disampaikan

Semalam I berpeluang belajar sedikit mengenai ilmu perniagaan yang betul dan praktikal oleh Tuan Wan Nong Muzafar bersama rakan-rakan yang lain. Terdapat banyak ilmu yang dapat diambil walaupun perkongsiaan yang mengambil masa lebih kurang 2-3 jam.

Sempat memberi pendapat mengenai kareer blogger


'If I can do it what the hell you can't do it'! Yang tu one of the quote buat I sentap last night. This quote is not a questionable but I think one of the motivation word that I always heard from someone yang dah berjaya.

Tuan Wan Nong Muzafar told us about his life careers dari menjadi student dan pekerja ladang di New Zealand sehinggalah bekerja di Karangkraf. Pernah satu masa lalu beliau juga telah hampir muflis namun kekuatan jiwa bekerja tanpa henti telah membuatkan beliau menjadi seorang yang mempunyai plan yang strategik untuk kehidupan masa hadapan tambahan lagi bekerja di Sinar Harian, Food court di Alamanda dan tarik saving isteri adalah pengalaman yang mungkin tidak boleh dilupai oleh beliau sendiri.

Tulang kuat Tuan Wan Nong Muzafar

Tuan Wan Nong Muzafar mempunyai seorang isteri yang menjadi tulang belakang dalam memberi sokongan, membantu dan  kuat mengharungi kehidupan bersama walaupun dalam keadaan yang sukar dan waktu yang tertekan ketika hamil anak sulung. Tetapi dengan kesabaran yang ada kini mereka telah mempunyai 3 anak lelaki dan tidak lama lagi akan menjejak langkah ke Makkah untuk menunaikan umrah sekeluarga.

Other than quote I heard last night, 'you lost sometimes you will get something back,' dan jadikan doa setiap lepas solat 5 waktu sebagai motivasi untuk mengecapi kejayaan dan berhenti dari berangan tanpa melakukan apa-apa.

The best part, Tuan Wan Nong Muzafar berkongsi pendapat beliau mengenai pekerjaan sebagai blogger iaitu blogger sendiri itu adalah aset manakala blog itu adalah medium untuk kita berkongsi mengenai aset kita sendiri dan dari situ kita akan dapat menarik lebih ramai pelawat yang unik setiap kali kita meng-post sesuatu ilmu yang dikongsi.

Bagi beliau berkongsi ilmu adalah salah satu perkara yang akan di hisab di akhirat kelak jadi demi memenuhi tuntutan, beliau telah mewujudkan seminar 'Ini Bisnes Bukan Propa' untuk berkongsi ilmu mengenai bisnes dan belajar menjadi usahawan yang berjaya tanpa anganan palsu lagi.

Seminar Ini Bisnes Bukan Propa

Sejak dari 2015, syarikat ILM Legacy Sdn Bhd telah melatih hampir 2,000 usahawan dimana ia telah senantiasa menjadi pilihan dalam kalangan usahawan kecil, sederhana dan korporat juga. Merangka strategi perniagaan merangkumi pelbagai aspek dari bidang penjenamaan, pemasaran, pengurusan operasi dan juga kewangan telah menjadikan syarikat ILM Legacy sebagai sebuah syarikat yang senantiasa memberikan perkhidmatan yang terbaik dalam dunia pembangunan keusahawanan.

Terdapat 3 khidmat yang ditawarkan :

 1. Latihan
 2. Perkhidmatan Nasihat
 3. Perkhidmatan perancangan dan pengurus kewangan


Syarikat ILM Legacy telah diasaskan sendiri oleh Tuan Wan Nong Muzafar yang telah mempunyai hampir 16 tahun dalam bidang keusahawanan dan korporat bermula dari sektor perbankan, kemudian mengusahakan pelbagai perniagaan disamping merangkap jawatan sebagai pengurus  perancangan strategik di kumpulan media karangkraf.

Salah sebuah buku 'best-seller'
Beliau kini sudah menghasilkan 3 buah buku 'bestseller' iaitu

 1. KUASAI FORMULA PERNIAGAAN
 2. KUASAI PERNIAGAAN INTERNET SIRI 1
 3. KUASAI PERNIAGAAN INTERNET SIRI 2


Berita baik untuk anda yang ingin menjadi usahawan atau telah pun menjadi usahawan dan ingin mengambil ilmu strategik dalam bisnes, anda boleh menyertai sendiri Seminar ini Bisnes bukan propa (IBBP) 2017 pada 13& 14 Mei 2017 bertempat di Ideal Convention Center Shah Alam (IDCC). Kelebihan kepada program ini adalah penekanan kepada kandungan yang realistik dan praktikal. Setiap kandungan dibahagikan kepada elemen strategi dan aplikasi 'real life' dimana ianya akan disampaikan oleh pengamal-pengamal perniagaan yang sudah melalui pelbagai liku-liku turun naik perniagaan.

Seramai 7 ahli panel akan berkongsi pengalaman dan tip bagaimana untuk menjadi usahawan berjaya. Antaranya ialah CEO Jelitasara Tuan Wan Zaki, CEO EMORRA & GGL Tuan Noorizam, Pengarah Pemasaran Vidmiil Faisal Badry, CEO Akademik Sinergi Tuan Fazrul Ismail, selebriti Puan Fyyn Jamal dan Tuan Fizo Omar, dan Tuan Wang Nong Muzafar sebagai pembentang strategi-strategi perniagaan untuk setiap komponen seminar tersebut.Siapa yang patut hadir Ini Bisnes Bukan Propa 2017 (IBBP 2017) ?

 1. Berminat menjadi usahawan tapi tidak tahu bagaimana untuk bermula.
 2. Berniaga tetapi asyik tidak menguntungkan dan tiada hala-tuju.
 3. Usahawan yang 'STUCK' atau berniaga yang cukup-cukup makan.
 4. Usahawan yang ingin memahami pengurusan dan perancangan kewangan perniagaan.
 5. Usahawan yang ingin 'UPGRADE' perniagaan ketahap yang lebih besar.


Untuk maklumat lanjut mengenai beliau, sila layari :
www.wannongmuzafar.com
Atau email
Admin@wannongmuzafar.com
Facebook Fan :
https://www.facebook.com/wannongofficial/

Jangan lupa Hashtag
#IBBP #IBBP2017  #IniBisnesBukanPropa #WNM #ILMLegacy #WanNongMuzafar

Catat Ulasan

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com