IKAN GELAMA MASAK KICAP MAK SITI

2/05/2017 01:49:00 AM


IKAN GELAMA MASAK KICAP
SERBUK REMPAH MASAK KICAP IKAN
Assalamualaikum semua, harini sempat Syafiera nak kongsi resepi masakan bersama Serbuk Rempah Masak Kicap Mak Siti, hmm not bad sangat sedap, 2-3 pinggan nasi juga tambah, makan bersama belacan juga tu. Yang I perasan usually I masak kicap tak ada la kuah nya jadi pekat tapi bila letak serbuk rempah mak siti dalam masakan, kuah jadi macam pekat tau. Macam makan kat kedai je rasanya. Sedap sangat, ikhlas puji masakan sendiri kali ni. Selalunya tak berani puji masakan sendiri tapi sekarang rasa nak puji la lebih-lebih lagi yang tukang makan lah banyak kali tambah sampai licin dia makan. Haha.

BAHAN ASAS RESEPI IKAN GELAMA
Disebabkan nak buat satu lauk je, biasalah mood memasak campur dalam satu. Mesti sayur-sayuran dimasukkan dalam 1 masakan. Sayur-sayuran yang sesuai sseperti daun saderi dan lobak merah. Bila dah campur dalam masakan baru ada rasa khasiatnya. Dia jadi macam sup sayur tapi berkicap gitu. Anak anak ni kalau makan sayur dia takmo tu sebab campur je bagi macam sup style gitu.

IKAN GELAMA 'SLICES'
Sebenarnya jujur nak bagitahu IKAN GELAMA ialah my 1st time rasa dan makan, selama ni masak ikan tenggiri, sekali sekala nak cuba ikan gelama, okay je ada tulang halus tapi boleh je menikmati isi ikan gelama.Lagipun harga ikan gelama agak murah RM2+ untuk 100g berbanding dengan ikan tenggiri.

BAHAN PERASA IKAN GELAMA
Untuk menyedapkan resepi masakan ikan gelama masak kicap ni, I tambahkan lagi dengan kicap masin, sos tiram, sos cili dan paste tom yam. Ini memang penyedap makananlah. Kalau ada yang tak boleh dengan perasa-perasa ni boleh stick dengan serbuk rempah mak siti je. =D

JOM TENGOK VIDEO
RESEPI IKAN GELAMA MASAK KICAP



TERDAPAT 11 JENIS SERBUK REMPAH MAK SITI
Mak Siti adalah rempah-ratus yang agak baru di pasaran. Sebelum ni memang husband pernah belikan Serbuk kunyit Mak Siti dekat kedai area rumah. I buat ayam goreng masak kunyit guna rempah ratus dari Mak siti. Jenama Mak Siti ni buat I ingat dekat mak I je sebab nama mak I pun Siti juga, heh.

Antara rempah mak siti yang kini berada di pasaran ialah :
  • Serbuk Rempah Kari Daging
  • Serbuk Rempah Kari Makanan Laut
  • Serbuk Rempah Sup Kepala Ikan
  • Serbuk Rempah Kari Ikan
  • Serbuk Rempah Rendang
  • Serbuk Rempah Masak Kicap Ikan
  • Serbuk Rempah Masak Kicap Daging
  • Serbuk Rempah Sup
  • Serbuk Kunyit (Sebatian) Campuran
  • Serbuk Rempah Sup Soto
  • Serbuk Rempah Kurma
Bila dah ada serbuk rempah yang boleh terus masak je ni, rasa macam 'COOK is EASY' so lepas ni dah tak ada alasan untuk malas masak ke dapur. Lagi pun pek kecil kecil untuk setiap kali masakan, memang senang nak abwa kemana-mana, kalau time travel rasa macam nak masak sendiri NO Hal lah.

CLICK sini jika Nak tahu macam mana nak masak
Resepi Kari ikan Masak Merah Mak Siti by Kak Jue kat sini :
www.mamajue.com/2017/02/resepi-kari-ikan-merah-mak-siti-yang.html

Nak tahu lebih lanjut mengenai Rempah Ratus Mak Siti, sila layari :
http://www.maksiti.com/ | Facebook Mak Siti

Factories & Plantation:
Batu 12, Ladang Rempah Ratus & Herba
Jalan Muar - Pagoh,
84500 Muar,Johor Darul Takzim,
Malaysia.

Telephone
(+606) 9737 508/509
Fax
(+606) 9737 507

Marketing Office:
No. 1 & 3, Jalan Jujur 2, Bandar Tun Razak,
56000 Cheras, Kuala Lumpur,
Malaysia.

Telephone
(+603) 9171 5200
Fax
(+603) 9171 0590

Email:
nasuha@maksiti.com or admin@maksiti.com

#rempahmaksiti #rempahratus #resepisedap #resepimaksiti #magicalips

IG: https://www.instagram.com/rempahratusmaksiti/
FB: https://www.facebook.com/rempahratusmaksiti/
Website: www.maksiti.com

Pembelian online melalui : IG, FB & WhatsApp +60173 309 330

Pembelian di pasaraya seperti Tesco, Jusco, Aeon Big, Hero, Sogo, CS Brother dan kedai-kedai runcit yang berhampiran.

You Might Also Like

Google+ Followers

Blog Followers

Penjual Shaklee

Penjual Shaklee