YB Tun M, MK K-Clique & Iman Troye Raikan PTTI beri penghargaan 335 pelajar cemerlang SPM 2021


KUALA LUMPUR, 24 Julai 2022 - PTTI terus konsisten dalam misi memberi manfaat kepada orang lain terutama pelajar untuk kualiti pendidikan negara yang lebih baik dengan mewujudkan Pusat peningkatan akademik dan pakar dalam membantu pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).


PTTI terus sinonim dengan calon SPM yang menjadikan pusat ilmiah ini sebagai alternatif terbaik dalam mendapatkan keputusan cemerlang demi masa depan walaupun setelah enam (6) tahun.

Menghargai sokongan berterusan yang diberikan, PTTI turut meraikan kecemerlangan 335 pelajar pada Majlis Anugerah Cemerlang SPM 2021.


Ibu bapa juga turut meletakkan kepercayaan ke atas usaha PTTI dalam membantu calon-calon SPM ini berhadapan dengan peperiksaan utama negara setelah melihat keberkesanan inovasi yang diperkenalkan PTTI dalam membantu pelajar di seluruh negara termasuklah tenaga pengajar.


Untuk rekod, seramai 96 pelajar SPM PTTI memperoleh semua A berbanding 34 pelajar pada 2020 dengan menyaksikan peningkatan sebanyak 188 peratus. Sementara itu, seramai 383 pelajar mendapat 7A ke atas (2021) berbanding 158 pelajar (2020) dan peningkatan sebanyak 143 peratus. Selain itu, 522 pelajar memperoleh 5A ke atas pada 2021 berbanding 366 pelajar pada 2020 dengan jumlah peningkatan 43 peratus.

Anugerah yang disampaikan ini juga bukan sekadar kepada pelajar yang mendapat keputusan yang baik tetapi turut menghargai usaha keras setiap daripada mereka.


“Antara kriteria pelajar cemerlang yang dipilih adalah berdasarkan 3 kategori. Kategori pertama, pelajar yang mencapai semua subjek A dalam peperiksaan SPM.

“Kategori kedua, pelajar yang mencapai 7 Subjek A dalam peperiksaan SPM. Kategori ketiga, Pelajar yang mencapai subjek gred G dalam peperiksaan percubaan SPM dan berjaya meningkatkan subjek kepada gred A dalam Peperiksaan SPM. Kami menilai bukan sekadar di atas kertas keputusan tetapi kecemerlangan juga harus dinilai melalui usaha yang ditunjukkan pelajar-pelajar ini.

“Selain itu, semua pelajar yang dipilih untuk menerima penghargaan ini juga datang dari pelbagai latar belakang, yang memberi makna pendidikan itu sendiri tiada diskriminasi selain di PTTI kami sentiasa optimis pendidikan yang berkualiti milik semua,” katanya.


Sesi wacana dalam Majlis telah dikendalikan oleh moderator, Muhd Habibunajjar Sazali.


Pelajar dan tetamu juga turut berpeluang menyertai Wacana Halatuju Sistem Pendidikan dan Pembelajaran Dalam Talian Negara yang menampilkan ahli panel, negarawan terulung, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Hadirin telah berpeluang mendapatkan pelbagai informasi mengenai sistem pendidikan negara sekaligus pendapat Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai usaha dalam mempertingkatkan lagi kualiti pendidikan di negara ini.

Melihat ini sebagai ruang untuk menghargai komitmen pelajar pelajar ini, menurut Ketua Pegawai Eksekutif PTTI, Siti Farhana Abu Osman atau lebih mesra disapa sebagai Cikgu Fana.Ianya juga dapat menyokong rakyat di negara ini terutamanya pelajar yang datang dari keluarga berstatus B40, PTTI menyediakan pelbagai kemudahan penyampaian ilmu secara percuma melalui aplikasi PTTI Better Result.

“Inisiatif ini akan dilancarkan di mana pelajar tingkatan satu hingga lima akan mendapat bimbingan belajar dan tuisyen secara percuma bermula 24 hingga 30 Julai ini melalui aplikasi PTTI Better Result.

Fokus kami adalah untuk memastikan penyampaian ilmu ini dilakukan secara efektif selain mahu membawa sistem pendidikan negara ini ke tahap yang lebih tinggi seperti di negara Jepun, Korea dan China,” katanya.

Sementara itu dalam meneruskan impian membantu lebih ramai pelajar di luar sana, PTTI kini muncul dengan program Malaysia Bangkit Belajar.

Selain itu kami turut menyediakan 10,000 Buku Strategi Skor A SPM Percuma untuk membantu tingkatkan kemampuan dan kuasa tindakan pelajar berdasarkan tips praktikal sebenar dari pelajar cemerlang PTTI.

“Kami turut berbesar hati dengan pembabitan dua selebriti terkenal yang turut menyokong PTTI iaitu Iman Troye dan MK K-Clique yang akan membantu mempromosikan Program Malaysia Bangkit Belajar sekaligus mencapai impak yang lebih baik,” katanya.#PTTI #MalaysiaBangkitBelajar #SPM #SijilPelajaranMalaysia #Aplikasi #TunM #MKKClique #ImanTroye #DoubleTreeByHiltonKL

Catat Ulasan

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com