Cara buat Biskut Famos Amos guna Convection Oven Musim PKP


Musim PKP (perintah kawalan pergerakan) gara-gara ketakutan melanda akibat Covid-19 telah mencetuskan kemahiran ber'baking' di rumah. Selama I beli Convection Oven panasonic ni I tak seram nak buat cookies mahu pun kek.. tapi setelah melihat rakan-rakan aktif pos resepi masakan, dan biskut ni terus ku tiba-tiba rasa nak cuba, sangat HAMPA bila part nak bakar tu sebab rata-rata ramai yang tak guna convection, tapi splitting punya ( oven is oven ) ( microwave is microwave) macam Convection dedua boleh buat dari defroest, auto reheat, and grill.. baking pun boleh cuma i tak pernah cuba. Sekali PKP terus tiba-tiba memberanikan diri untuk cuba haha. Tak sangka ya impressive juga la.

Resepi famos amos ni I ambil dekat siraplimau, siraplimau pula ambil resepi perkongsiaan dari Group Masak apa hari ni dari Nurul Shafira, huuu nama dia pun macam nama I pulak dah.. apa pun thanks sis sebab bagi ilmu nak buat cookies famos amos ni, mohon halal ya I pun praktik resepi sis tu..


RESEPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS
1. Bahan A: Gaul Rata semua bahan

1 1/4 cawan brown sugar (I guna yang rendah glisemik)(boleh kurangkan kalau tak nak manis)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur ( I guna telur dalam peti ais )
250 gram butter FarmCow

2. Bahan B : Gaul dalam bekas berasingan

2 1/2 cawan tepung gandum ( I sangai )
1/2 cawan tepung jagung ( I sangai )
6 sudu besar minyak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Gaul semua bahan dalam bekas berasingan, lepas tu masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Kemudian gaul rata semua bahan.. akhir sekali baru masukkan cip coklat..


3. Adunan perlu disejukkan

Adunan yang siap I masukkan dalam peti ais selama  setengah jam. 



4. Sedia Dibakar
Lepas dah setengah jam adunan dalam peti ais, barulah I keluarkan dan letak dalam loyang saiz convection oven I tu. Cara susunan adunan kena jarak-jarak sebab nanti biskut tu mengembang tau.

GUNA CONVECTION OVEN.

Cara nak guna oven ni agak tricky - rupanya butang convection tekan berkali-kali untuk adjust suhu dan set timer. Macam I panaskan dulu convection oven ni 10 minit mengikut suhu yang perlu ( contoh cookies ni 150

°

, baru masukkan adunan tu. I bakar dengan 2 suhu yang berbeza, hasilnya boleh tengok kat bawah :


Suhu 160° untuk 20 minit


Suhu 150° untuk 20 minit..

Kedua-dua suhu I suka hasilnya cuma I rasa gula perang rendah glisemik tu kena kurangkan juga sebab cookies I terasa manis. :( nasib baik jiran cakap sedap tau..

Thanks for the resepi ya Nurul Shafira. I suka hasilnya. :)


2 comments :

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com