Senang ke Susah jadi Ibu Bapa ? Jom baca perkongsiaan yang I dapat dari Panduan Milenium untuk Keibubapaan 2019


Hye guys ! Baru-baru ni I sempat hadirkan diri ke Millenial's Guide to Parenthood anjuran Nippon Paint The Coating's Expert. Sebenarnya jarang I ikuti majlis keibubapaan ni.. tapi harini I angkut sekali husband dan anak-anak I timba sedikit sebanyak ilmu yang boleh sebab anak-anak I yang makin lama makin meningkat usia makin banyak ragam makin banyak perangai.. kadang-kadang I nak putus asa besarkan masing-masing... so that's why I gigih joined juga la event ni..

Jadi Ibu Bapa tak semudah yang disangka

I jadi ibu masa umur I 22 tahun.. waktu I ada anak pertama.. hidup I sebelum ada anak lebih organized dan lebih happy sebab dapat ke sana sini ye tanpa perlu kendong anak tanpa perlu hadap kerenah dan tangisan... tapi bila dah ada anak semuanya berubah 360 darjah... time tu la rasa nak jadi single tak nak hadap semua mess ni.. hahah... tapi jumpa kawan-kawan bujang boleh pula dorang cakap, awak tu untungla dah ada laki dan ada anak.. serba serbi lengkap.... I hanya senyum ketawa kuat-kuat je sebab dorang tak tahu betapa strugglenya I ni nak hadap semua ni 24/7 ya NON STOP... tapi nak buat macam mana... dah ada anak kena lah didik bebaik kan... sebab anak-anak ni tanggungjawab dan amanah yang boleh dikatakan agak berat juga... tak boleh abaikan kalau nak generasi masa akan datang lebih baik ya...

Nak tak nak kena tempuh juga hidup sebagai ibu.. kena berikan yang terbaik juga untuk anak-anak I... tapi nak buat semua benda tu kena ada ilmu keibubapaan... Bila datang Millenial's Guide to Parenthood ni sebenarnya banyak benda yang I belajar... banyak juga yang I tak amalkan semasa membesarkan anak-anak I ni... I ingat cukup makan, cukup pakaian, ada tempat tinggal, cukup pelajaran dah okey sebenarnya ianya lebih mendalam juga la...


Ramai juga ya ibu bapa yang hadir untuk mendengar ceramah keibubapaan kali ni..

Dalam usaha untuk mendidik dan membantu ibu bapa milenium dalam perjalanan keibubapaan mereka, Parenthood dengan kerjasama Nippon Paint Malaysia dan Pusat Perubatan Sunway menganjurkan bengkel Panduan Millennial to Parenthood dengan berkogsi pelbagai topik hangat yang berkaitan dengan ibu bapa hari ini dengan anak-anak kecil.

Topik yang diketengahkan dalam Millenials's Guide To Parenthood antaranya :


Cara mengurus 5 Penyakit Paling Umum di Kanak-kanak
Oleh: Dr Charm Weng Tarng, Pakar Perunding Pediatrik
 • Selsema
 • Penyakit Kaki & Mulut Tangan (HFMD)
 • Influenza
 • Cirit-birit
 • Denggi
Topik pertama membincangkan Cara Mengurus 5 Penyakit Kanak-Kanak Paling Umum - Penyakit selsema dan Penyakit Kaki dan Mulut (HFMD), Influenza, Cirit-birit dan Denggi. Pakar Perunding Pediatrik Dr Cham Weng Tang yang menyampaikan ceramah secara mendalam mengenai punca dan akibat dari setiap 5 penyakit yang boleh dicegah. Beliau juga menekankan bagaimana sistem imunisasi kita (yang sering diabaikan) boleh menjadi medium penghantaran virus dan bakteria.Bagaimana Mengendalikan Kanak-Kanak yang memilih makanan
Oleh: Celeste Lau, Pegawai Dietitik
 • Bagaimana untuk  menjadikan anak  suka makan sayuran & buahan ?
 • Bagaimana untuk anak berminat mencuba makanan baru?
Topik berikutnya, yang menjadi kegemaran orang ramai, membincangkan tentang Bagaimana Mengendalikan Kanak-kanak yang memilih makanan dan Apa Yang Boleh Dilakukan oleh IbuBapa bersama Pegawai Dietitik, Celeste Lau. Ibu bapa diberi tip bagaimana untuk membezakan jenis yang memilik makanan berbanding yang susah nak makan. Dia juga berkongsi cara mengendalikan pemakan yang cerewet dan bagaimana ibu bapa dapat memperkenalkan pelbagai pilihan makanan yang lebih luas agar anak mereka membesar dengan lebih baik.


Selepas makan tengah hari dengan bufet yang lazat, Dato 'Dr Rajbans Singh, Presiden Persatuan Kesejahteraan Malaysia, bercakap mengenai topik tahap Kesihatan Udara Dalam Rumah . Beliau menekankan bagaimana pencemaran udara dalam rumah boleh menjadi 2 hingga 5 kali lebih buruk daripada di luar rumah. Dengan bahan pencemar berbahaya di seluruh rumah, dan di tempat-tempat yang tidak akan pernah difikirkannya, beliau mengatakan bahawa pencermaran ini boleh menjejaskan kesihatan anak dalam jangka panjang. Di samping itu, Dato 'Dr. Rajbans turut berkongsi beberapa langkah bagaimana ibu bapa boleh mengambil langkah positif untuk memperbaiki kesejahteraan dalaman yang bermula dari rumah.


Cara untuk mengenali Potensi Terbaik dalam Anak anda
Oleh: Cik Sam Jeng Mun, Pakar Psikologi Klinikal
 • Memahami gaya keibubapaan anda
 • Berkomunikasi dengan berkesan dengan anak-anak yang suka mengamuk (Tantrum)
 • Membantu kanak-kanak yang tidak berminat dengan akademik
 • Menguruskan masa bersama skrin yang terlalu lama
 • ** Termasuk penilaian diri gaya keibubapaan
Satu lagi topik hangat di kalangan ibu bapa ialah Cara Membawa Potensi Terbaik dalam Anak Anda oleh Cik Sam Jeng Mun yang merupakan ahli psikologi klinikal. Ibu bapa mengambil sedikit masa untuk mengambil penilaian yang menentukan jenis gaya keibubapaan mereka. Dari penilaian ini, ibu bapa diberi pemahaman yang lebih baik tentang keperibadian mereka sendiri. Cik Sam juga mengulas mengenai 4 jenis gaya keibubapaan dan bagaimana gaya tertentu boleh mempengaruhi anak mereka secara mental.

Peraduan Mewarna Kesihatan anjuran Nippon Paint
Selain perkongsiaan oleh para pakar, acara itu juga menjadi tuan rumah kepada hampir 200 calon dari Pertandingan Mewarna Kesihatan anjuran Nippon Paint. Peraduan Mewarnai Kesihatan Nippon Paint merupakan sebahagian daripada inisiatif oleh Nippon Paint Malaysia untuk mendidik kanak-kanak prasekolah tentang kepentingan kesejahteraan dan kekal sihat. Terdapat kira-kira 6,500 pelajar dari 56 sekolah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor yang menyertai pertandingan pewarna itu.

Peraduan Mewarna dibahagikan kepada 2 kategori berbeza:
 • Kategori 1- Pelajar berumur 3 hingga 4 tahun
 • Kategori 2- Pelajar berumur 5 hingga 6 tahun
Kesemua 200 peserta telah menerima hadiah saguhati iaitu Mini Picasso Appreciation Plaque dan Wellness Blobby untuk dibawa pulang. Daripada 200 peserta itu, 26 pelajar disenarai pendek untuk memenangi hadiah utama lawatan 2 hari 1 malam ke Legoland Malaysia dan Pakej Lukisan Makeover-Sekolah bernilai RM3,000.Pemenang setiap kategori telah diumumkan pada akhir bengkel Panduan Milenium untuk Keibubapaan 2019. Bagi kategori 3 hingga 4 tahun, Lee Hui Yue dari Taska Precious Step membawa pulang hadiah utama, manakala Natalie Goh Xin Ning dari Beaconhouse Subang muncul sebagai pemenang kategori 5 hingga 6 tahun.Pemenang pertama juara, Zarine Fyrzanah dari Real Anak Bandar Sunway dan Caitlin Hana Tang dari Cutie Cottage membawa Keahliaan Perdana 2 bulan di Kelab Kids Olimpik, manakala pemenang kedua pemenang Allyshia dari Beaconhouse Subang dan Tan Yen Zhe dari Taska Precious Steps membawa pulang hadiah ke Skytropolis Funland, Genting Highlands.

20 yang lain termasuk pelajar dari Atelier Bayi, REAL Kids, Smart Readers, White Lodge, Tadika Desa Jaya dan Tadika Lai Meng tidak pulang dengan tangan kosong. Setiap kategori mempunyai 10 hadiah saguhati iaitu keahliaan 1 bulan di Olimpik Kids Club untuk setiap pelajar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Kempen Kesejahteraan Nippon Paint, sila layari : www.nipponpaint.com.my atau Web: https://parenthood.com.my/
FB: https://www.facebook.com/ParenthoodMalaysia/
IG: https://www.instagram.com/parenthood.magazine/

4 ulasan :

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com