Diapers FREE dalam masa 2 minggu...

Adelia dah fully diapers-free dalam tempoh 2 minggu. Tipulah kalau tak ada leakage. Tapi dah berjaya 89% .. #3years10Months Dia dah pergi toilet sendiri recently... #PracticeMakesPerfect #SmartParenting #NakTakNakJe #MakAyahKenaBersediaDariSegiMentalDanFizikal

Cara I :
1st Beli seluar dalam gambar kegemaran dia.. I beli pukal dekat Shopee 12 helai terus. Janji anak suka dengan karakter tu.

1st day Dia rasa awkward.. sebab diaper selalunya tebal sikit kali ni rasa ringan dan nipis...

1st day tak ada leakage sebab mak dia setiap 1 jam pantau.. tak tanya pun nak wee wee ke tak.. ambil dia letak je atas loo.. ( masa ni la ajar dia cara guna sabun bersihkan mana yang patut dan basuh tangan )

Bila part poo poo yang ni masih belum mahir lagi... bila beli underwear tu make sure base dia besar sikit.. bila dia poop dalam tu at least tak jatuh la... ( waktu ni la ibu ayah kena prepare cuci underwear many times setiap kali poop ) haha...

Jangan sesekali sarungkan diapers balik dekat anak... kalau boleh NO NO NO langsung.... nanti anak takkan belajar...

bila dah pakai seluar dalam, kalau dia kencing ke berak ke jangan marah... pesan kat dia... next time jangan kencing atau berak dalam seluar.. nanti gatal..berak atau kencing duduk atas jamban tau (ikut you all punya ayatlah).... dari situ nanti lama lama mindset dia oh tak boleh buang merata-rata....


---------------------------------------------------------


2nd days pun - repeat benda yang sama.. sampai berjaya... huhuh...


-------------------------------------------------







travel pula ( setiap kali nampak toilet berhenti ) suruh dia pergi toilet.. kalau dia cakap tak rasa nak buang air... suruh je dia pergi buang hahaha...

Good luck pada semua mommies and daddies out there ! :)

2 comments :

  1. Tahniah! Nampaknya anak kamu sudah besar! Anak saya sekarang sudah sakit dan tidak boleh tidur dalam aircon room. Saya terpaksa mencari ceiling fan installation di ruang tamu saya.

    ReplyDelete

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com