Rebonding Rambut Sendiri Di rumah !

4/15/2016 06:16:00 AM

 

Hi semua, 
Syafiera lagi, so last Monday I memang decided nak luruskan rambut dekat salon sebab I tak tahan dengan rambut frizzy I, rambut I getting long but I seriously sayang nak potong, but sangat messy juga thats why I memang nak sangat-sangat luruskan rambut supaya senang di urus.

I nak buat kat salon but they charged me around RM200-RM300 because of my hair lenght yang nak hampir paras pinggang. so I think why not I buat sendiri LAGI PUAS HATI at the same time I can still breastfeed my 2nd baby sambil meluruskan sendiri rambut.

Antara peralatan yang kena ada untuk luruskan rambut sudah tentu
  1. Shiseido Professional  Crystallizing  Straight ( yang ni I beli dekat Hair Depot Nu Sentral Level 1 waktu Sabtu lepas ada promosi RM78, rasanya ada jual dekat Lazada jual RM180++(http://www.lazada.com.my/shiseido-professional-crystallizing-straight-for-coarse-hair-resistant-hair-h-1095433.html). Waktu tu Lucky je dah alang-alang nampak I pergi jer la beli.
  2. Mesti ada sikat. I guna sikat memang khas untuk sapu bahan kimia pada rambut tu.
  3. Serum Rambut dengan Gel rambut untuk halanG kerosakan rambut dari fLAT IRON YANG PANAS.
  4. Hair Dryer
  5. Flat Iron
Setakat ni memang I gunakan peralatan dan produk ni pada rambut ketika nak rebonding. Aku nak rebonding rambut sendiri sebab masa aku study dulu aku pernah buat part time kerja kat saloon rambut, sekejap je sebab busy dengan assignments tak dapat aku lama-lama.
 
  
SHISEIDO Professional Crystallizing Straight For Coarse hair Resistant Hair H 

Produk ini adalah bertujuaan untuk melembutkan rambut kasar dan memberikan kesan rambut yan halus seperti bak sutera bila disentuh. Selain itu bagi mereka yang mempunyai rambut kerinting pun boleh pakai la. Cuma jangan sapu di bahagian kulit kepala makesure jarak 1 cm.




Yang pertama I bancuh dengan serum sekali, lepas tu bahagi lapan bahagian rambut dari atas ke bawah supaya ubat rebonding ni kena pada keseluruhan rambut. Pastikan pakai plastik tangan atau glove, disebabkan I tak ada Glove I pakai plastik je cover tangan I dari bahan kimia ni ha3. Busuk meman busuk la memang pening bau ubat rebonding ni tapi nak rambut cantik punya pasal. redah je la. Lepas tu biarkan selama 10-20minit. Bilas sehingga bersih sampai tak ada sedikit pun residue ye.


Lepas dah cuci, keringkan rambut pakai pengering rambut sampai betul2 kering jangan basah nanti nak iron buat rambut bunyi cam terbakar je nanti. Lepas tu panaskan Iron tu dari 180C-190C depend pada jenis rambut korang la. Untuk rambut aku dalam 190C macam tu la.


Lepas Iron rambut dari bawah ke atas jangan lupa bahagikan rambut supaya masa koran iron semua rambut kena, kalau tak.. tak jadilah nampaknya..



Okay tadaaa. dah siap Iron untuk Ubat yang pertama, aku relax jap kasi anak susu baru aku teruskan dengan ubat yan kedua Iaitu Neutralizer. Aku rasa yang ubat pertama tu asid kot yang kedua alkali untuk neutralkan balik mungkin asid tu.



Ubat yang kedua ni aku campur sekali dengan serum Dove tu biar okay sikit hahaha. Lepas tu aku sapu ke seluruhan rambut aku, jangan lupa bahagi rambut ye. Kalau tak - tak kena nanti.


 
Lepas tu bilas, dan keringkan rambut, kalau rajin Iron rambut lagi sekali. Aku Iron lagi sekali memang pergh lah rambut aku lurus gila,

 
 Final Result - tadaaa.... cantik tak ha3?

Lepas dah rebonding tu korang jangan gatal-gatal pakai head band dan sebagainya nanti tak tahan lama lak, jangan jadi cam syafiera mentang2 rebonding rambut sendiri jauh lebih murah tu yang suka hati dia je. hu3 Ini Khas untuk mereka yang betul2 malas p Saloon.... sekian, thanks for reading !

You Might Also Like

Twitter

Like me on Facebook

Instagram