Susu Ibu adalah terbaik

9/03/2014 05:55:00 PM


Salam semua. Update lagi info berguna.

As a very young mommy like me - Ramai orang akan fikirkan apa yang terbaik untuk anak, right?

Dah lepas bersalin - penat dengan stress nya dengan baby blue nye.

Pergh memang tension ohhh.

Memang tak dinafikan I rasa nak larikan diri from this world.

Tapi tak kuat apakan daya.

Dengan bayi nangis lagi.grrr. Memang teruji kesabaran di situ, kalau tak - ada je nyawa yang boleh melayang ke langit.

Kadang-kadang terasa nak sumbat susu formula je kat baby. So I akan dapat rest secukupnya and I boleh jadi cantik balik.

But I taknak, I refused kasi something yang proses. Lagi pun I dah niat nak fully bf my boy until 2 years or maybe ++.
Memandangkan I ada banyak susu- buat apa I nak kasi susu formula to my lil boy.
I kuatkan semangat juga.
Memandangkan my boy almost 5 months, mulelah MIL and orang tue tue suruh kasi makan bubur bagailah. I don't understand memandangkan I am not working yet. My husband supports me for fully BF my son. And actually my husband pun takut if my son kene feed dengan something else apart from susu ibu.
Thank you sayang for understanding me and my son.
Sebenarnya saya rasakanlah semakin kita sumbat anak kita minum susu ibu or perah susu kita semakin tu lah susu ibu mencukupi sehingga anak kita berumur 2 tahun.
I tak kira ada setengah mommy beralasan susu sikit- I dont think so.(mungkin u pantang gila-gila sampai tak nak makan tu yang susu sikit kot)

Sebab hipotesisnya, semakin kerap kita perah susu ibu semakin mencukupi susu itu kepada bayi sehingga 2 tahun .
I akan perah susu dan kerapkan menyusu my son.
Sampai dia termuntah-muntahlah minum susu.
Alhamdulillah beratnya dalam BMI bagus dan setakat ni belum demam lagi, minta dijauhilah segala penyakit, Amin.

Cara saya simpan susu yang diperah- saya beli plastik khas untuk breastfeed, and then saya pun masuk dalam chest freezer.


You Might Also Like

Google+ Followers

Blog Followers

Penjual Shaklee

Penjual Shaklee