Anemia dan kencing manis ketika hamil #


Aku nak update lagi cerita aku waktu aku hamil ni,
Masa awal bulan dulu,
Aku memang tak berselera nak makan,
Tengok makanan yang sedap-sedap pun, MCD ke Kenny Rogers ke,
Aku hanya mampu jamah sedikit,
Punyalah aku tak nak makan langsung,
Aku awal-awal pagi mesti nak muntah,
Lebih-lebih lagi bila aku makan iron tablet ( memang tak sedap)
Tapi aku paksa jugak diri aku sumbat iron tablet ngan folic acid,
memang kencing ngan taik kaler pun cantik,
Hitam je,
Sampai aku pergi klinik nak tanya apsal la taik aku ni hitam,
Sampai doktor laki tu nak korek bontot aku sebab nak tengok sama ada aku ada pendarahan dalam badan,
padahal tu effect iron tablet je,
huhuhu,
Laki aku pon cam surprize kalo ada laki len nak korek jubo aku nie,
Huhuhu,
Masa aku cek up cek up dekat klinik kerajaan kan,
HB aku atas 11 je selalu, tekanan darah aku bawah 120,
Sampai lah saat kandungan aku 15 minggu,
Waktu ni HB aku dah turun jadi 10g/dl,
Sejak dari tu aku asyik kena jumpa doktor je 2 x sebulan,
Mesti muak doktor tu tengok muka aku je menyinggah dalam room tu,
Hahaha,
Doktor suruh makan sebab aku memang tak selera nak makan awal-awal pregnancy selama trimester pertama,
Walaupun dapat jumpa makan sate ngan Chef Norman Musa,
Lama-lama aku punya selera makan jadi bertambah,
Aku rasa sebab anak aku dah start developing,
Dia pon macam nak makan je,
Aku apa lagi bedal la semua makanan,
Sampai semua makanan ringan atas meja, roti-roti, milo aku pergi bedal,
Aku dah bertenaga makan,
Yang tak leh bla aku nak makan keju, kentang MCD je waktu tu,
Sebab aku ni pemalas masa hamil nak masuk 12 minggu tu, nak masak pon malas,
So macam ni la riwayat hidup aku,
Sampai la berat aku naik macam mendadak dari 47KG ke 55KG,
Bagus 8 Kilo naik,
Pergi cek up cek up lagi,
Cek HB - Dah OK balik atas 11, fuyoo, padahal makan makanan ringan je,
Sampai lah aku tanya macam-macam kat Nurse tu,
HB, tekanan darah saya OK,
Aku ni memang suka bertanya, Nasib baiklah Nurse-nurse kat situ jawap dengan sabar,
Siap boleh gelak-gelak lagi bila aku ceritakan moment aku nie,
Sampai aku teringat,
Nurse saya punya berat ni macam Naik mendadak je,
Nurse tu pun kira lah berapa banyak naik,
Nurse tu pun apa lagi, minggu depan kena cek air gula,
So aku pun pergi lah cek air gula,
Nurse tu pesan puasa 1 malam,
Fuyoo aku dah la kemaruk nak makan je tapi apakan daya puasa je la malam tu,
Esoknya, pergi amik darah, sakit tul,
So aku punya darah aku before minum air gula 4.9mmol,
Dah minum jadi 7.4mmol,
Cantik kan,
2nd time aku jumpa nurse balik,
Nurse suruh buat kali yang kedua cek air gula,
Aku malam tu aku tak puasa,
Aku asyik telan air je,
Sampai berliter-liter air aku pergi telan,
Konon ingat nak dapatlah Result cantik,
Padahal tak cantik pun resultnye, sabo je la,
Lepas tu aku balik rumah buat muka macam orang tak ada masalah je,
Sampai beberapa hari lepas tu,
Nurse telefon,
Dia cakap aku ada kencing manis,
Terkejut lah aku, betulke ni dari klinik perubatan ?
Aku ingatkan ada orang kol suka-suka nak buat PRANK dekat aku,
Lepas tu aku tanya macam-macam kat nurse tu,
Baru aku percaya itu memang dari Klinik yang kol,
Lepas tu aku pun nanges,
Tak sangka dah la anak sulung, muda lagi lak tu,
Dah ada kencing manis,
Yang ni pon 2nd time aku minum air gula,
Buktinya :
Tinggi kan sampai 8.9, fuyoo bagus tul aku ni

Doktor pun apa lagi suruh aku buat Blood Sugar Profile (BSP) setiap 2 minggu sekali,
Sian hubby aku asyik kena amek half day or cuti je untuk aku nie,
Dia sanggup berkorban untuk bini yang dia sayang nie.
Terima kasih ye sayang.
Ni ha result BSP aku,
cantikkan result aku turn naik turun naik walaupun aku asyik makan

Aku ni tak pandai nak menipu, macam ada makcik yang aku jumpa sanggup berpuasa lama OH sebab nak result cantik punya
Setiap kali nak cek BSP je aku mesti nak makan waktu pagi walaupun di suruh puasa,
Lapar kot,
Kadang-kadang aku hentam makan je pagi-pagi,
haha, memang aku ni terbaik.
Sekarang ni aku dah kurang selera makan tak tahu lah nape,
Berat aku dah start susut Oh, Ni ada bayi lagi dalam perut ni,
Tiba-tiba lak turun berat aku. :(

4 comments :

  1. Ms hari wat bsP tu sis mkn ap je eak?sy jd tkot la nk mkn,tkot gula tngi nant kena cucuk insulin plak mcm mane.huhu

    ReplyDelete
  2. Oh makan beras basmati ngan daging kambing.. mmg turun betul.

    ReplyDelete
  3. sis bole bagi contoh menu makanan hari2? saye br 29 minggu pregnant n minum air gula naik sampai 9.1.. skrg kene cntrol makanan.. x tau da nak makan ape.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya memang susah nak kontrol pemakanan bila dah mengandung ni.. mmg asyik lapar and nak makan je- memang makan - macam saya diabetes ni saya banyakkan minum susu kambing, makan kambing, semuanya kambing lah, lepas tu banyak makan epal hijau, lepas tu nasi tukar amek beras basmathi tak banyak kanji,banyak makan ikan salmon masak dengan olive oil and sayur amek sayur bayam. ada jual susu kambing 500g rm 55

      Delete

🌸Pengikut Blog🌸

www.syafierayamin.com